Δρ. Έλενα Θεοδώρου, Επίκουρη Καθηγήτρια Λογοθεραπείας/Λογοπαθολογίας, Επιστημονική Υπεύθυνη Εργαστηρίου
Η Δρ Έλενα Θεοδώρου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Λογοθεραπείας στο Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι κάτοχος πτυχίου Λογοθεραπείας από το Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα Πατρών, μεταπτυχιακού τίτλου MSc in Language and Communication Impairment in Children από το Πανεπιστήμιο του Sheffield και διδακτορικού τίτλου (PhD) στη Γλωσσολογία από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Καθόλη τη διάρκεια των βασικών της σπουδών υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδος.
Η τρέχουσα ερευνητική της δραστηριότητα, η οποία αναπτύσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ερευνητικού Εργαστηρίου ΕΠΙ.ΛΟ.Γο, επικεντρώνεται στον εντοπισμό και στη διάγνωση παιδιών με Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή και τη χαρτογράφηση των γλωσσικών τους ικανοτήτων με απώτερο σκοπό την πιο αποτελεσματική παρέμβαση στο δι-διαλεκτικό περιβάλλον της Κύπρου. Ασχολείται, επίσης, με τη διερεύνηση των παρεχόμενων υπηρεσιών λογοθεραπείας σε παιδιά με Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή και σε παιδιά με χωρίς ή με πολύ περιορισμένο επικοινωνιακό λόγο. Επιπλέον, ασχολείται με τη διερεύνηση εργαλείων εντοπισμού της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος στον Κυπριακό πληθυσμό και την περιγραφή των γλωσσικών χαρακτηριστικών των παιδιών αυτών. Είναι επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας Global Tales Project (PI: Prof Marleen Westerveld) η οποία μελετά τις δεξιότητες αφήγησης προσωπικών ιστοριών των παιδιών της οποίας.
Όσον αφορά την κλινική της εμπειρία, εργάστηκε στο Υπουργείο Υγείας σαν Λογοθεραπεύτρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, εργάστηκε στη Δημόσια Δημοτική Εκπαίδευση σαν Ειδική Δασκάλα-Λογοθεραπείας και σαν Συνδετική Λειτουργός Ειδικής Εκπαίδευσης. Στα πλαίσια όπου εργάστηκε, παρείχε υπηρεσίες λογοθεραπείας τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες με ένα ευρύ φάσμα διαταραχών γλώσσας, λόγου και επικοινωνίας.
Είναι εγγεγραμμένο μέλος του Συλλόγου Λογοπαθολόγων Κύπρου. Διετέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Λογοπαθολόγων Κύπρου από το 2021 έως το 2023. Είναι ενεργό μέλος εργασίας στην Επιτροπή για τον Παιδική Γλώσσα του International Association of Communication Sciences and Disorders (IALP).
Ελένη Γιαννακού, Λογοθεραπεύτρια/Λογοπαθολόγος, Διδακτορική Φοιτήτρια, Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΤΕ.ΠΑ.Κ.
H Ελένη Γιαννακού είναι διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ). Είναι κάτοχος πτυχίου Επιστημών Αποκατάστασης στην κατεύθυνση Λογοθεραπείας/Λογοπαθολογίας και μεταπτυχιακού τίτλου στις Επιστήμες Αναπτυξιακών Διαταραχών Επικοινωνίας από το ΤΕΠΑΚ. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών της υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου.
Στον παρόν στάδιο και από τον Ιανουάριο του 2023 εργάζεται ως Βοηθός Διδασκαλίας στο Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης. Από την ίδια χρονική περίοδο και μέχρι σήμερα παρέχει επίσης φροντιστηριακή στήριξη σε προπτυχιακή φοιτήτρια του ίδιου Τμήματος.
Η τρέχουσα ερευνητική δραστηριότητά της καταπιάνεται με την ανίχνευση και αξιολόγηση γλωσσικών δυσκολιών στην προσχολική ηλικία. Έχει ασχοληθεί μέχρι στιγμής ερευνητικά ως εξωτερική συνεργάτιδα στο ΤΕΠΑΚ με τη διεκπεραίωση των εξής ερευνητικών δραστηριοτήτων με θέμα: «Language Assessment and Digital Literacy», «Digital Literacy in Speech Therapy», «Aνάλυση δειγμάτων αφηγηματκού λόγου» και «Ανάλυση δειγμάτων λόγου αφασικών ασθενών». Έχει επίσης συμμετάσχει σε προγράμματα επιμόρφωσης ποικίλης θεματολογίας που αφορούν παιδιά ή/και ενήλικες, όπως σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες, επιμορφωτικές ομιλίες. Σε κάποια από αυτά έχει συμμετάσχει ενεργά παρουσιάζοντας επιστημονικές εργασίες ή αναρτώντας αυτές μέσω αφίσας.
Αναφορικά με την κλινική εμπειρία της από τον Σεπτέμβριο του 2024 εργάζεται στο Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης στο ΤΕΠΑΚ ως Κλινική Επόπτρια τεταρτοετών φοιτητών/-ητριών στο πλαίσιο της Κλινικής Άσκησης III κατά την οποία παρέχονται λογοθεραπευτικές υπηρεσίες σε ενήλικες με άνοια στον Φιλανθρωπικό Σύνδεσμο Στήριξης Ατόμων με Άνοια «Ιθάκη». Προηγουμένως, έχει εκπληρώσει την πρακτική άσκησή της τον Ιανουάριο – Μάιο του 2022 ως προπτυχιακή φοιτήτρια Λογοθεραπείας/Λογοπαθολογίας στο Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ και την κλινική άσκησή της τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι τον Ιούλιο του 2022 στην Κλινική Αποκατάστασης του ΤΕΠΑΚ. Στο πλαίσιο διετέλεσης των εν λόγω καθηκόντων έχει παράσχει λογοθεραπευτικές υπηρεσίες σε παιδιά και ενήλικες με επικοινωνιακά, γλωσσικά και γνωστικά ελλείμματα διαγεγνωσμένους/-α με ποικίλες υποκείμενες νόσους.
Είναι εγγεγραμμένος μέλος του Συλλόγου Εγγεγραμμένων Λογοπαθολόγων Κύπρου από το 2022, καθώς και ενεργό μέλος της Ομάδας Ειδικού Ενδιαφέροντος και Διάχυσης των Γλωσσικών Διαταραχών που εμπίπτει στον προαναφερθέντα Σύλλογο.
Για το πλήρες βιογραφικό, πατήστε εδώ.
Χριστίνα Λυτρίδου, Λογοθεραπεύτρια/Λογοπαθολόγος, Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΤΕ.ΠΑ.Κ.
Ονομάζομαι Χριστίνα Λυτρίδου και κατάγομαι από την Κύπρο και πιο συγκεκριμένα από τη Λευκωσία. Είμαι 22 ετών και τα ενδιαφέροντα μου είναι η ζωγραφική και η γυμναστική. Έχω αποφοιτήσει από το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμιας , από τον πρακτικό κλάδο κατεύθυνσης, το 2020, με γενική βαθμολογία 18,33/20. Τον Μάιο του 2024 πήρα το πτυχίο μου στο πεδίο των Επιστημών Αποκατάστασης – Λογοθεραπείας στο ΤΕΠΑΚ, με γενική βαθμολογία 9,406/10 και με βραβείο πρωτείας. Αυτή την στιγμή πραγματοποιώ το μεταπτυχιακό μου στις ‘Επιστήμες Αναπτυξιακών Διαταραχών Επικοινωνίας’ στο ΤΕΠΑΚ. Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις σπουδές μου, φροντίζω να ενημερώνομαι και να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου παρακολουθώντας διάφορα σεμινάρια Λογοθεραπείας, για παράδειγμα του 1ου και 2ου Παγκύπριου διήμερου συνεδρίου Λογοθεραπείας. Στο 2ο, πρόσφερα εθελοντική βοήθεια, καθώς και παρουσίασα το θέμα της πτυχιακής μου εργασίας ΄Ανάπτυξη εργαλείου αξιολόγησης της γλωσσικής κατανόησης για παιδιά ηλικίας 5-8 ετών΄. Όσον αφορά τον τομέα της τέχνης, έχω λάβει μέρος σε παγκύπριους διαγωνισμούς όπου τα έργα μου (αφίσες), είχαν διακριθεί και αντίστοιχα βραβευτεί. Έχω επίσης πραγματοποιήσει μαθήματα αγγλικής γλώσσας από μικρή ηλικία, αποκτώντας και τα ανάλογα διπλώματα στο τέλος κάθε χρονιάς.
Για το πλήρες βιογραφικό, πατήστε εδώ.
Δρ. Θεοδώρα Παπαστεφάνου, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΤΕ.ΠΑ.Κ.
Η Δρ Θεοδώρα Παπαστεφάνου εργάζεται ως Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και ως Κλινική Επόπτρια στο Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Η Δρ. Παπαστεφάνου είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος PhD in Clinical Language Sciences από το University of Reading, μεταπτυχιακό δίπλωμα MSc in Speech Difficulties από το University of Sheffield και BSc Speech and Language Therapy από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (πρώην ΑΤΕΙ Ηπείρου – Ιωαννίνων). Η έρευνά της επικεντρώνεται στη γλωσσική ανάπτυξη και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων γραμματισμού μονόγλωσσων και δίγλωσσων παιδιών με τυπική ανάπτυξη και παιδιών με αναπτυξιακές γλωσσικές διαταραχές. Επίσης, μελετά τις επιπτώσεις του κοινωνικο-οικονομικού υποβάθρου και των δραστηριοτήτων γραμματισμού στο σπίτι στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων ανάγνωσης.
Διδάσκει μαθήματα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σχετικά με θέματα διγλωσσίας και αναπτυξιακές γλωσσικές διαταραχές, διαταραχές επικοινωνίας και κλινική άσκηση των φοιτητών. Εκτός από τη διδασκαλία, η Δρ. Παπαστεφάνου έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα στο Πανεπιστήμιο του Reading, στο University College του Λονδίνου και στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ακόμα, συμμετέχει ως μέλος της διαχειριστικής επιτροπής σε ένα COST Action με θέμα «Justice to Youth Language Needs-CA22139». Η δουλειά της έχει δημοσιευτεί σε ακαδημαϊκά περιοδικά και έχει παρουσιαστεί σε διάφορα εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Υπηρετεί επίσης ως κριτής σε πολλά επιστημονικά περιοδικά. Tο της έργο έχει στόχο την σύνδεση των ερευνητικών ευρημάτων με την κλινική πρακτική, με έμφαση στην πολυγλωσσία, τον γραμματισμό και τις αναπτυξιακές γλωσσικές διαταραχές.
Για το πλήρες βιογραφικό, πατήστε εδώ.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Καθηγήτρια Δρ. Κάκια Πετεινού, Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΤΕ.ΠΑ.Κ.
Καθηγήτρια Δρ. Μαρία Καμπανάρου, Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΤΕ.ΠΑ.Κ.
Δρ. Ρουζάνα Κομεσίδου, Σύμβουλος Έρευνας
Δρ. Κυριακή Κυριάκου, Ειδικός Επιστήμονας
Δρ. Ηλιάδα Πάμπουλου, Επίκουρη καθηγήτρια Λογοθεραπείας / Λογοπαθολογίας, Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΤΕ.ΠΑ.Κ.