Εργαστήριο ΕΠΙκοινωνίας ΛΟγου και Γλώσσας

Το Εργαστήριο ΕΠΙκοινωνίας ΛΟγου και Γλώσσας (ΕΠΙΛΟΓο) αποτελεί μέρος του Τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Το Εργαστήριο ιδρύθηκε από τη Λέκτορα Λογοπαθολογίας Έλενα Θεοδώρου, για να καλύψει ερευνητικές, εκπαιδευτικές και κλινικές ανάγκες στους τομείς των Γλωσσικών και Επικοινωνιακών Διαταραχών στην παιδική ηλικία με χρηματοδότηση από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Εναρκτήρια χρηματοδότηση στη Λέκτορα Έλενα Θεοδώρου).  Για την ανάπτυξη και επιτέλεση των στόχων του το Εργαστήριο έχει αναπτύξει συνεργασίες με ερευνητές τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, καθώς επίσης και με ερευνητικά εργαστήρια εντός και εκτός Κύπρου.

Δράση- Στόχοι

Συνοπτικά η δράση του εργαστήριου σχετίζεται α) με τη χαρτογράφηση των γλωσσικών ικανοτήτων παιδιών με αναπτυξιακές γλωσσικές διαταραχές (πρωτογενής και δευτερογενής), β) το σωστό εντοπισμό και αξιόπιστη αξιολόγηση των γλωσσικών δυσκολιών στην παιδική ηλικία, και γ) την αξιοποίηση των ερευνητικών δεδομένων για στοχευμένη παρέμβαση (Evidence Based Practice). Επίσης ασχολείται με δ) τη διερεύνηση των παρεχόμενων υπηρεσιών Εναλλακτικής και Επαυξητικής Επικοινωνίας σε άτομα χωρίς ή με περιορισμένη λεκτική επικοινωνία και ε) πως τα γλωσσικά προγράμματα συμβόλων και νοημάτων (π.χ. ΜΑΚΑΤΟΝ) μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά στη λογοθεραπευτική παρέμβαση τόσο στο επίπεδο της αξιολόγησης όσο και στο σχεδιασμό της παρέμβασης.  Επιπρόσθετα, ασχολείται με τη διερεύνηση της θεραπευτική αντιμετώπισης παιδιών με σοβαρές επικοινωνιακές δυσκολίες, και συγκεκριμένα πως τα προγράμματα που χρησιμοποιούν χειρονομίες, νοήματα και σύμβολα μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της επικοινωνιακής ικανότητας, καθώς επίσης και στην ανάπτυξη του προφορικού λόγου.

Υποδομή

Το εργαστήριο στεγάζεται στο Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης στο κτίριο ZT3, Βραγαδίνου 15, 3041, Λεμεσός.

Το εργαστήριο είναι εξοπλισμένο με σταθμούς εργασίας όπου οι ερευνητές και οι συνεργάτες τους μπορούν να αποθηκεύσουν και να αναλύσουν ερευνητικά δεδομένα. Είναι εξοπλισμένο μεταξύ άλλων με Διαγνωστικά Εργαλεία Γλώσσας, ταμπλέτες για ανάπτυξη πινάκων επικοινωνίας, εφαρμογές που αφορούν χρήση συμβόλων για γλωσσική ανάπτυξη κ.λπ.