Δρ. Έλενα Θεοδώρου – Επιστημονική Υπεύθυνη Εργαστηρίου

Η Δρ Έλενα Θεοδώρου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Λογοθεραπείας στο Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι κάτοχος πτυχίου Λογοθεραπείας από το Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα Πατρών, μεταπτυχιακού τίτλου MSc in Language and Communication Impairment in Children από το Πανεπιστήμιο του Sheffield και διδακτορικού τίτλου (PhD) στη Γλωσσολογία από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Καθόλη τη διάρκεια των βασικών της σπουδών υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδος.

Η τρέχουσα ερευνητική της δραστηριότητα, η οποία αναπτύσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ερευνητικού Εργαστηρίου ΕΠΙ.ΛΟ.Γο, επικεντρώνεται στον  εντοπισμό και στη διάγνωση παιδιών με Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή και τη χαρτογράφηση των γλωσσικών τους ικανοτήτων με απώτερο σκοπό την πιο αποτελεσματική παρέμβαση στο δι-διαλεκτικό περιβάλλον της Κύπρου. Ασχολείται, επίσης, με τη διερεύνηση των παρεχόμενων υπηρεσιών λογοθεραπείας σε παιδιά με Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή και σε παιδιά με χωρίς ή με πολύ περιορισμένο επικοινωνιακό λόγο. Επιπλέον, ασχολείται με τη διερεύνηση εργαλείων εντοπισμού της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος στον Κυπριακό πληθυσμό και την περιγραφή των γλωσσικών χαρακτηριστικών των παιδιών αυτών. Είναι επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας Global Tales Project (PI: Prof Marleen Westerveld) η οποία μελετά τις δεξιότητες αφήγησης προσωπικών ιστοριών των παιδιών της οποίας.

Όσον αφορά την κλινική της εμπειρία, εργάστηκε στο Υπουργείο Υγείας σαν Λογοθεραπεύτρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, εργάστηκε στη Δημόσια Δημοτική Εκπαίδευση σαν Ειδική Δασκάλα-Λογοθεραπείας και σαν Συνδετική Λειτουργός Ειδικής Εκπαίδευσης. Στα πλαίσια όπου εργάστηκε, παρείχε υπηρεσίες λογοθεραπείας τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες με ένα ευρύ φάσμα διαταραχών γλώσσας, λόγου και επικοινωνίας.

Είναι εγγεγραμμένο μέλος του Συλλόγου Λογοπαθολόγων Κύπρου. Διετέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Λογοπαθολόγων Κύπρου από το 2021 έως το 2023. Είναι ενεργό μέλος εργασίας στην Επιτροπή για τον Παιδική Γλώσσα του International Association of Communication Sciences and Disorders (IALP).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *